Poměr: 1 telecí nebo vepřový mozeček (asi 35 dkg), 3 dkg sádla, 2 dkg cibule, sůl, mletý pepř, 8 dkg másla, 5 vajec, 2 – 3 žemle, ¼ litru mléka a 10 dkg šunky nebo uvařeného uzeného masa. Trochu tuku a strouhané housky na vymazání a vysypání ohnivzdorné porcelánové nebo skleněné misky.
Postup: Mozeček spaříme horkou vodou, studenou vodou přelijeme, odblaníme, odstraníme žilky a na drobno rozsekáme. V kastrolku na rozpáleném sádle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, do toho vložíme připravený mozeček, osolíme, opepříme, krátce opečeme a necháme vychladnout. Žemle ostrouháme, rozčtvrtíme, namočíme asi na ½ hodiny do mléka, pak je vymačkáme a prolisujeme nebo umeleme na strojku. V misce utřeme máslo do pěny a za stálého míchání k němu postupně přidáváme prolisované žemle, žloutky, opečený mozeček, na drobné kostičky nakrájenou šunku a vše osolíme. Do směsi pak přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, směs naplníme do máslem vymazané a strouhanou houskou vysypané misky a pečeme v troubě asi ¾ hodiny.
Podáváme jako předkrm nebo jako teplý mezichod.
Příloha: Dušená zelenina nebo salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář