Poměr: 80 dkg vykostěného masa z mufloní kýty, mořidlo (viz č. 1243), sůl, mletý pepř, 10 dkg slaniny, 8 dkg másla, ¾ kg hrušek, trochu mleté skořice a nastrouhané citrónové kůry a 10 dkg kompotovaných brusinek.
Postup: Mufloní kýtu odblaníme a naložíme asi na 3 dny do mořidla. Potom kýtu vyjmeme, osušíme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninu, osolíme, opepříme a nejdříve ji v kastrole na rozpáleném másle po všech stranách opečeme. Pak k ní přidáme scezenou zeleninu a koření z mořidla, podlijeme trochou mořidla, a kýtu v troubě dusíme skoro do měkka. Při dušení ji občas poléváme vydušenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme mořidlo. Když je už maso téměř měkké, přidáme k němu oloupané a jádřince zbavené hrušky, posypané skořicí, jemně nastrouhanou citrónovou kůrou, a maso s hruškami do měkka dodusíme. Měkkou kýtu i hrušky z kastrolu vyjmeme. Šťávu procedíme, pak k ní přidáme prolisované hrušky i brusinky, promícháme a silně nahřejeme. Upečenou kýtu nakrájíme přes vlákno na porce, urovnáme je na nahřátou mísu a připravenou šťávou přelijeme. Kolem masa rozestavíme paštičky z lístkového těsta, plněné brusinkovým kompotem.
Poznámka: Stejně můžeme připravovat i kýty z ostatní spárkaté zvěře.
Podáváme jako hlavní chod k slavnostnější příležitosti.
Příloha: Dušená rýže.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář