Poměr: 60 dkg celeru, voda, sůl, trochu octa na vaření, 1/8 l vývaru z celeru, 1/16 l octa, lžíce oleje, 2 lžíce malinové šťávy, trochu cukru, soli a pepře, několik kapek vorčesterské omáčky a 10 dkg v cukru zavařených brusinek.
Postup: Do kastrolku dáme vodu, trochu octa a soli a přivedeme do varu. Omytý celer oloupeme a nejdříve z něho nakrájíme 12 plátků asi 3 mm silných, z kterých okrouhlým vroubkovaným vykrajovačem vykrojíme kolečka o průměru 3 cm. Zbytek celeru rozčtvrtíme, nakrájíme rovněž na plátky 3 mm silné a ty se pak spolu se zbytky vykrájených plátků i s vykrájenými kolečky vloží do vařící okyselené vody, v níž vše čtyři minuty povaříme. Poté celer scedíme, necháme vychladnout a vykrojená kolečka dáme stranou.
Ostatní studený celer vložíme do misky a zalijeme marinádou, připravenou z vývaru celeru, soli, pepře, cukru, vorčesterské omáčky, malinové šťávy a oleje. Vše lehce promícháme a postavíme na hodinu do chladu. Poté salát upravíme na skleněnou misku a jeho okraj ozdobíme vroubkovanými, uvařenými kolečky z celeru, střed salátu pak brusinkami.
Takto upravený salát podáváme k sekané pečeni, k ruskému řízku, k vařenému hovězímu žebru, ke zvěřině apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář