Nádivka housková

2 ½ lžíce másla, 5 vajec, 35 dkg vláčné žemle bez kůrky, (vhodné jsou špičky od minulého dne), 1/8 l mléka, sůl, ½ lžičky cukru, 1 až 2 hořké mandle nebo jádra z meruněk, na špičku oblého nože muškátového květu

S žemlí skrojíme kůrku, dvě třetiny jich nakrájíme na silnější plátky a pokropíme mlékem. Zbytek žemlí ustrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané a prolisované žemle, osolíme, přidáme strouhané hořké mandle, cukr a květ, tuhý sníh a podle potřeby lehce vmícháme strouhanou žemli. Přílišným mícháním bychom poškodili kyprost sněhu!

Poznámka: nádivku nelze připravit ze suché strouhané housky, proto strouháme špičky od předchozího dne.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>