3 až 4 obyčejné žemle od minulého dne, 1 lžíce másla, 3 vejce, asi ¼ l mléka, sůl, špetka muškátového květu, petrželová nať
V mléce rozkvedláme žloutky, sůl, přidáme květ, petrželovou nať a tekuté máslo. Žemle nakrájíme na kostky, polijeme je připravenou směsí a necháme ji do žemlí bez míchání vsáknout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej smícháme s navlhlými žemlemi. Nádivkou žemli na nádivku se řídí velikostí kapsy v mase. Je možné, že nám trochu nádivky zbude, že se všechna do otvoru v mase nevejde. V tom případě z ní uděláme kouli nebo váleček, dáme ji do malého pekáčku složeného z alobalu a upečeme vedle masa. Zbylou nádivku dáme však péci až v posledních 20 minutách pečení masa.
Nádivka ze strouhané housky
1 ½ šálku housky nastrouhané ze žemlí od minulého dne (před strouháním skrojíme kůrku), 2 vejce, 1 lžíce másla, asi 5 lžic mléka, sůl, 5 strouhaných loupaných mandlí
Utřeme máslo se žloutky, přidáme špetku soli, strouhanou housku navlhčenou mlékem, strouhané mandle a nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků.
Nádivka z rýže a masa
3 lžíce rýže, 1 lžička másla, 3 vejce, 10 dkg vařeného uzeného masa, špetka muškátového květu, petrželová nať
Rýži opereme, spaříme, dáme ji do kastrolu na rozpuštěné máslo, zalijeme osolenou vodou a dusíme přikrytou doměkka. Do polovychladlé rýže přidáme 1 syrové ušlehané vejce, květ, petrželovou nať, 2 vejce umíchaná na másle a nadrobno pokrájené uzené maso.
Obměna: do rýžové nádivky můžeme místo uzeného masa přidat zbytek dušeného bílého masa (telecí, kuře apod.).
Nádivka z masa
25 až 30 dkg libového vepřového masa, sůl, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 1 lžička usekané petrželové natě, 2 žloutky, 2 až 3 lžíce vláčné strouhané housky (ze žemle od minulého dne), 3 lžíce čerstvé smetany, malá špetka muškátového květu
Na másle zpěníme jemně usekanou cibuli a krátce v ní osmahneme i petrželovou nať. Ihned odstavíme, aby nať dále nežloutla, nebo přilijeme lžíci smetany nebo mléka, aby se směs dále nesmažila. Maso dvakrát umeleme, přidáme k němu směs cibule a petržele, květ, sůl, žloutky a smetanu pokropenou žemlí. Vše dobře promícháme a použijeme k plnění.
Zanechat komentář