Poměr: ½ litru mléka, trochu soli, 10 dkg rýže, 6 dkg másla, 5 dkg pískového cukru, 2 vejce, trochu citrónové kůry a 4 dkg rozinek. (Trochu tuku a strouhané housky na vymazání a vysypání ohnivzdorné misky nebo pekáčku a cukr na posypání.)
Postup: Do hrnku nalijeme mléko, přidáme sůl, postavíme na plotnu a přivedeme do varu. Do vařícího mléka vsypeme přebranou a dobře vypranou rýži, kterou za občasného míchání hodně do měkka uvaříme. To trvá asi 30 minut. Rýži uvařenou na kaši odstavíme s plotny, přendáme do porcelánové misky a necháme vychladnout. Máslo utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny, přidáme k němu nastrouhanou citrónovou kůru, vychladlou rýžovou kaši, očištěné a oprané rozinky, zamícháme a nakonec do směsi lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh, do kterého jsme zašlehali druhou polovinu cukru. Ohnivzdornou misku nebo pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhanou houskou, naplníme nákypovou hmotou a ve středně horké troubě asi ¾ hodiny pečeme. Hotový nákyp posypeme cukrem a podáváme.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář