Poměr: 1,60 kg okounů, sůl, 15 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, zelená petržel a citrónová šťáva.
Postup: Okouny vykucháme, ploutve odstřihneme, vymyjeme, a jsou-li okouni malí, povaříme je asi 4 minuty ve slané vodě, kůži stáhneme a hlavu a ocas odkrojíme. Jsou-li však větší, pak je krátce spaříme, šupiny odstraníme a hlavu a ocas odkrojíme. Potom okouny osolíme, poprášíme moukou a v pánvi na rozpáleném másle po obou stranách upečeme. (Menší okouny pečeme celkem asi 8 minut, větší asi 10 až 12 minut.) Upečené okouny upravíme na nahřátou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem.
Do másla, na kterém se okouni pekli, přidáme rozsekanou zelenou petržel, citrónovou šťávu, nepatrně přisolíme, trochu prohřejeme a na upravené okouny nalijeme. Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené nebo opečené brambory a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář