Poměr: 60 dkg okurek, 1/16 litru vody, 1/16 litru octa nebo citrónové šťávy, lžíce oleje, trochu soli, pepře, nebo sladké papriky a cukr podle chuti.
Postup: Štíhlejší zelené okurky oloupeme, špičku asi na 2 cm od kraje odkrojíme a na skrojku ochutnáme, není-li okurky hořká. Poté okurku nakrouháme buď na tenké plátky, nebo na nudličky, a vložíme do misky. Skleníkové okurky neloupeme, pouze je omyjeme a nakrouháme na tenké plátky. Z ostatních přísad si zhotovíme marinádu, nalijeme ji na okurky a salát lehce promícháme. Připravený salát ihned podáváme.
Tento salát podáváme k vařenému hovězímu žebru, k masům pečeným a smaženým, k drůbeži pečené a smažené, k rybám pečeným a smaženým, k bramborovým pokrmům apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 15 minut.
Zanechat komentář