½ lžíce sádla nebo 2 lžíce pokrájené slaniny, menší cibule, 15 dkg jater (hovězích nebo vepřových), špetka kmínu, špetka pepře, ½ lžičky soli, 1 lžička sádla, 1 lžíce hladké mouky, 2 šálky vývaru ze zeleniny nebo z kostky Masoxu
Na sádle nebo rozpuštěné slanině osmažíme drobně pokrájenou cibuli a přidáme zcela drobně pokrájená nebo naškrabaná játra. Dusíme je s kmínem asi ¼ hodiny mezitím uděláme žlutší jíšku ze lžičky sádla a 1 lžíce hladké mouky, zalijeme ji po částech vývarem a dobře promícháme. Jíšku přidáme k játrům, osolíme, opepříme a společně asi 10 minut povaříme. Tuto omáčku můžeme též částečně vychladlou mixovat nebo procedit.
Stejně připravujeme omáčku ledvinkovou.
Zanechat komentář