Omáčka smetanová (základní předpis)

½ l smetany (čerstvé nebo kyselé), 1 ½ lžíce hrubé mouky, sůl, trochu cukru, 2 žloutky

Smetanu povaříme, smícháme s moukou a za stálého kvedlání chvíli povaříme. Pak přilijeme žloutky rozkvedlané v troše smetany a omáčku zahřejeme jen k bodu varu, nakonec přidáme povařené přísady, jako kopr, okurky, kapary apod. omáčku osladíme a okyselíme podle vlastní chuti.

Obměny:

Koprová – 2 lžíce koprových lístků bez stonků povaříme krátce ve vývaru a přidáme do omáčky. Můžeme je však přidat do omáčky i syrové.

Okurková – přidáme 3 až 4 lžíce jemně pokrájených znojemských okurek nebo čerstvých okurek bez jader a bez slupky.

Pažitková – přidáme 1 až 1 ½ lžíce pokrájené pažitky.

Křenová – přidáme 2 až 3 lžíce strouhaného křenu a několik strouhaných oloupaných mandlí.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>