½ l smetany (čerstvé nebo kyselé), 1 ½ lžíce hrubé mouky, sůl, trochu cukru, 2 žloutky
Smetanu povaříme, smícháme s moukou a za stálého kvedlání chvíli povaříme. Pak přilijeme žloutky rozkvedlané v troše smetany a omáčku zahřejeme jen k bodu varu, nakonec přidáme povařené přísady, jako kopr, okurky, kapary apod. omáčku osladíme a okyselíme podle vlastní chuti.
Obměny:
Koprová – 2 lžíce koprových lístků bez stonků povaříme krátce ve vývaru a přidáme do omáčky. Můžeme je však přidat do omáčky i syrové.
Okurková – přidáme 3 až 4 lžíce jemně pokrájených znojemských okurek nebo čerstvých okurek bez jader a bez slupky.
Pažitková – přidáme 1 až 1 ½ lžíce pokrájené pažitky.
Křenová – přidáme 2 až 3 lžíce strouhaného křenu a několik strouhaných oloupaných mandlí.
Zanechat komentář