Ozdobné stříkání

Používáme sáčku z tuhého, hustého, tzv. nepromokavého plátna, neboť jen takový sáček můžeme náležitě vyvařit, a tak z něho odstranit pach po zbytcích pokrmů. Nejméně vhodné, zejména po stránce hygienické, jsou sáčky gumové, a to proto, že se nedají dobře vyčistit ani vyvařit. Do sáčku nejdříve vložíme příslušnou plechovou trubičku. Trubičky mají na špičce menší či větší hvězdičkovitě upravené nebo rovně skrojené otvory. Do sáčku dáme vařečkou připravenou hmotu, vrch sáčku pravou rukou zakroutíme a spodek uchopíme levou rukou. Hmotu vytlačujeme mačkáním do žádoucích vzorů. Vystřikujeme-li menší ozdoby, k nimž není zapotřebí mnoho hmoty, použijeme k tomu malých kornoutků, které si sami zhotovíme z pergamenového papíru. Papírové kornoutky však nejdříve naplníme hmotou a potom špičku nůžkami podle potřeby odstřihneme.

Ke stříkání se hodí tyto hmoty: majonéza okořeněná, majonéza ke zdobení, různé máslové míšeniny (krémy), rosol, ztuhlé rosolové omáčky, brynza, tvaroh, liptovský sýr, různá těsta apod.

Dbejme však, a to je velmi důležité, aby hmoty připravené ke stříkání nebyly ani příliš tuhé, ani příliš řídké. Jedině tak mají vzory z nich vystříkané pěkný vzhled. Je-li například sardelové máslo příliš tuhé, špatně se vystřikuje, je-li příliš měkké, roztékají se vystříkané tvary a ztrácejí na vzhledu.

Stříkáním zdobíme: vařená vejce, plněná rajčata, plněné papriky, obložené chlebíčky, medailónky a různé mísy.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>