Poměr: Zhotovíme si těsto z poloviny poměru lístkového těsta. (Žloutek na potření.)
Postup: Lístkové těsto vyválíme na vále poprášeném moukou na placku 5 mm silnou a okrouhlým vykrajovačem, který má v průměru asi 5 až 7 cm, vykrájíme z placky kolečka. Z každého druhého kolečka vykrojíme menším vykrajovačem střed. (Tyto vykrojené středy koleček pak současně, ale odděleně, pečeme s paštičkami. Upečené slouží jako ozdoba náplně paštiček). Vezmeme jedno plné kolečko, potřeme jeho povrch vodou a položíme na ně kolečko s vykrojeným středem. Takto upravené paštičky potřeme na povrchu žloutkem a pečeme asi 20 minut. Po upečení je ještě trochu vysušíme. Středy vychladlých paštiček trochu promáčkneme vařečkou a plníme. K plnění používáme haší z různých mas, ragú, dušené zeleniny, brusinkového kompotu apod.
Plněné paštičky slouží k obložení mas, upravených na míse. Paštičky z lístkového těsta můžeme také plnit gulášem a pak je podávat jako teplý mezichod. Pro tento účel zhotovíme paštičky větší, o průměru asi 12 cm.
Asi 30 malých nebo 10 větších paštiček.
Úprava trvá, je-li těsto připraveno, 30 minut.
Zanechat komentář