Poměr: ½ kg očištěných, odblaněných husích jater, ¼ kg vařeného nebo pečeného libového vepřového masa, 10 dkg syrového vepřového hřbetního sádla, 1 lanýž nebo pestřec, 2 žloutky, sůl, malounko paštikového koření, trochu vorčesterské omáčky, lžíci rumu nebo koňaku, 20 dkg syrového vepřového hřbetního sádla nebo Alobal na vyložení tvořítka a 1 bobkový list.
Postup: Připravená husí játra rozpůlíme, jednu polovinu nakrájíme na plátky, protáhneme na nudličky nakrájeným lanýžem, dáme je do misky, pokapeme vorčesterskou omáčkou a rumem nebo koňakem, osolíme, okořeníme a necháme v chladu asi hodinu marinovat. 10 dkg hřbetního sádla, druhou polovinu husích jater a vepřové maso nakrájíme na kostky a na masovém strojku dvakrát umeleme. K této kašovině přidáme žloutky, sůl, nepatrné množství paštikového koření a dobře vše metlou prošleháme.
Do paštikového tvořítka, vyloženého tenkými plátky syrového sádla nebo Alobalem, dáme trochu kašoviny a tak střídavě postupujeme, až vše spotřebujeme. Navrch dáme kašovinu a zakryjeme ji tenkým plátkem syrového vepřového sádla nebo Alobalem, na které pak položíme bobkový list. Potom tvořítko zakryjeme pokličkou a ve vodní lázni v troubě vaříme přibližně asi 1 ½ hodiny. S uvařené paštiky sejmeme pokličku, odstraníme bobkový list a plátek sádla, popř. slijeme tekutinu, je-li nějaká na povrchu, paštiku zatížíme a postavíme do chladu.
Z dobře vychladlé a ztuhlé paštiky vykrajujeme polévkovou lžící, namočenou v horké vodě, lístečky. Do středu skleněného talířku dáme půlku citrónu, na ni vkusně přiložíme lístečky, vykrájené z paštiky. Kolem paštiky dáme jemně rozsekaný rosol a ozdobíme zelenou petrželí. Tato paštika se též výborně hodí jako pomazánka na chlebíčky a k plnění paštiček z lístkového těsta, k zalévání do rosolu apod.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: Chléb všeho druhu, měsíčky z lístkového těsta nebo topinky, zelenina a houby nakládané v octovém nálevu, nebo jemné zeleninové saláty připravené bez majonézy apod.
Pro 10 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář