Paštika z telecích jater

 ½ kg jater, ¼ kg vepřového masa bez šlach, 1/8 l mléka, 1 žemle, 10 dkg slaniny, 1 malá cibule, 2 vejce, sůl, na špičku oblého nože paštikového koření, 2 lžíce vína a 1 lžička rumu

Na rendlíku rozpustíme sklovitě slaninu, podusíme na ní pokrájenou cibuli (nesmí zežloutnout), přidáme drobně nakrájené maso, osolíme je a dusíme doměkka. Játra odblaníme, trubice vykrojíme a játra umeleme na strojku s jemnou vložkou, nebo dvakrát s vložkou pro mletí masa. Pak umeleme dušené maso a v mléce namočenou vymačkanou žemli. Přidáme ostatní přísady a vejce ušlehaná do pěny. Směs narovnáme do hladké pudinkové formy nebo do sklenice bez hrdla (masovky) a uzavřeme gumovým kroužkem, víčkem i perem. Plníme jen do ¾ výšky. Vaříme ve vodní lázni 1 až 1 ½ hodiny. Paštiku necháme do příštího dne uzavřenou. Podáváme studenou.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>