Poměr: 6 čerstvých vajec, 2 dkg másla a sůl.
Postup: Jednotlivé důlky lívanečníku vytřeme máslem a do každého rozklepneme po jednom čerstvém vejci. Pečeme je na mírném ohni tak dlouho, až bílek ztuhne. Teprve potom upečená vejce osolíme, žloutek potřeme máslem a vejce opatrně z lívanečníku vyjmeme, aby se žloutek neroztekl.
Sázená vejce se dají mnohostranně upotřebit. Používá se jich jednak jako doplňků k opečeným bramborům, k bramborové kaši, k dušené rýži, k různým zeleninám jako je špenát, chřest, zelený hrášek, fazolové lusky, k luštěninám, k dušeným houbám, k některým masům apod.
Sázená vejce se hodí i k přípravě některých speciálních pokrmů, např. k přípravě slaniny se sázenými vejci, šunky se sázenými vejci, hašé se sázenými vejci apod.
Zanechat komentář