Pečení sázených vajec

Poměr: 6 čerstvých vajec, 2 dkg másla a sůl.

Postup: Jednotlivé důlky lívanečníku vytřeme máslem a do každého rozklepneme po jednom čerstvém vejci. Pečeme je na mírném ohni tak dlouho, až bílek ztuhne. Teprve potom upečená vejce osolíme, žloutek potřeme máslem a vejce opatrně z lívanečníku vyjmeme, aby se žloutek neroztekl.
Sázená vejce se dají mnohostranně upotřebit. Používá se jich jednak jako doplňků k opečeným bramborům, k bramborové kaši, k dušené rýži, k různým zeleninám jako je špenát, chřest, zelený hrášek, fazolové lusky, k luštěninám, k dušeným houbám, k některým masům apod.
Sázená vejce se hodí i k přípravě některých speciálních pokrmů, např. k přípravě slaniny se sázenými vejci, šunky se sázenými vejci, hašé se sázenými vejci apod.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>