Poměr: 75 dkg masa, 5 až 7 dkg vepřového sádla, 20 až 30 dkg cibule, 1 ½ dkg sladké papriky, sůl, 4 dkg protlaku z rajčat a vývar z kostí.
Postup: Maso očistíme, odstraníme popř. blány a šlachy a maso nakrájíme na větší kostky jako na guláš. V kastrole rozpálíme sádlo, pak k němu přidáme velmi jemně nasekanou nebo nastrouhanou cibuli a do světležluta ji osmažíme. Potom přidáme papriku, nakrájené maso a sůl a za občasného podlévání vývarem pražíme maso tak dlouho, až je poloměkké. Vývarem maso podléváme jen natolik, aby se nepřipálilo, a při pražení je často mícháme. K poloměkkému, opraženému masu přidáme protlak z rajčat a přilijeme 2 dl vývaru z kostí, popř. i 1/16 litru bílého přírodního nasládlého vína. Zakryjeme pokličkou a na mírnějším ohni maso dodusíme do měkka. Při dušení rovněž občas maso zamícháme. Při této úpravě však dbejme, aby šťáva, které má být menší množství než u guláše, byl přiměřeně zahoustlá. Hotový perkelt podáváme nejčastěji v timbálových miskách.
Poznámka: Maso telecí, jehněčí apod. na rozdíl od masa hovězího, srnčího apod., opražíme jen krátce a rychle a pak je již jen dusíme. Maso z drůbeže pouze prudce na všech stranách opečeme a pak je dusíme.
Podáváme jako přesnídávku, popř. jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Brambory, rýže, noky, tarhoňa a okurky mléčné kvašené nebo salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá podle druhu masa ¾ až 2 hodiny.
Zanechat komentář