Poměr: 1 mladá perlička o váze asi 1 kg, 8 dkg slaniny, sůl, 6 dkg sádla, 2 dkg másla, 1/8 litru smetany a voda nebo vývar.
Postup: Očištěnou, vykuchanou a opláchnutou perličku uvnitř a na povrchu osolíme, svážeme (viz č. 1203), na prsou a stehnech protáhneme na proužky nakrájenou slaninou a v kastrole na rozehřátém sádle pečeme po obou stranách do zlatožluta. Při pečení ji často poléváme vlastní šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Když je perlička měkká, odstraníme ze šťávy tuk, perličku přelijeme kyselou smetanou a šťávu krátce povaříme. Pak perličku nakrájíme na 4 nebo 6 porcí a upravíme na talíře. Šťávu podlijeme trochou vývaru, zjemníme máslem a porce perličky přelijeme.
Poznámka: Je-li perlička starší, pak ji nejdříve dusíme mezi dvěma pekáči nebo v kastrole, zakrytém pokličkou do poloměkka a pak odkrytou upečeme v troubě do zlatohněda.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené nebo opékané brambory, dušená rýže, čočka se slaninou, dušené červené zelí nebo francouzský salát s majonézou, popř. brusinkový kompot.
Pro 4 až 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář