Pestrý ovocný koláč

Poměr: 25 dkg polohrubé mouky, půl lžičky prášku do pečiva, trochu soli, 8 dkg moučkového cukru, 1 – 2 žloutky, 16 dkg másla a trochu nastrouhané citrónové kůry. – 3 plátky želatiny nebo asi 1 dkg želatiny v prášku, 1/8 litru jablečného moštu a 3 dkg cukru. – 5 dkg meruňkové zavařeniny a rozmanité kompotované ovoce jako jsou angrešty, jahody, rybíz, bobule vína, na kousky nakrájená jablka a hrušky, borůvky, pomeranče, banány, mandarinky apod.

Postup: Z mouky promísené s práškem do pečiva, soli, cukru, žloutků, másla a citrónové kůry připravíme na vále křehké těsto, jak je uvedeno v receptu č. 1446. Hotové těsto ihned na moukou poprášeném vále vyválíme na placku silnou asi 4 mm, přeneseme ji pomocí válečku na suchý plech a zamáčkneme do ní dortový ráfek. Těsto uvnitř ráfku na okraji potřeme bílkem a střed těsta propícháme několikrát vidličkou, aby se nevybudilo. Zbytky těsta odkrojené ráfkem, vyválíme na silnější nudli, ze které uděláme v ráfku zvýšený okraj koláče, který vidličkou rýhovitě ozdobíme. Koláč pak vložíme do středně horké trouby a asi 6 minut ho zapečeme. Pak dortový ráfek odstraníme a koláč dopečeme. Celkem pečeme asi 15 minut. Upečený vychladlý koláč potřeme slabě meruňkovou zavařeninu, aby rosol neprosakoval a pak hustě obložíme kousky různého pestrého kompotovaného ovoce. V létě čerstvými malinami, jahodami, rybízem, borůvkami apod. Ve vodě nabobtnalou želatinu rozpustíme v horkém jablečném moštu, přisladíme cukrem a vychladlým, ale ještě tekutým rosolem povrch ovocného koláče přelijeme lžící nebo přetřeme peroutkou. Okraj koláče ozdobíme buď nastrouhaným kokosem, anebo pusinkami, nastříkanými ze šlehané smetany nebo z bílkového sněhu.

Pro 8 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>