Pilaf se skopovým masem po turecku

Poměr: 60 dkg skopového masa bez kostí (z plecka, z kýty nebo z krku), 5 dkg slaniny nebo oleje, sůl, mletý pepř, ½ dkg cukru, 6 dkg protlaku z rajčat, stroužek česneku, zelená petržel, 30 dkg rýže, trochu koření kari, vývar a 4 dkg nastrouhaného parmazánu nebo ementálu.

Postup: Maso zbavíme přebytečného tuku, opláchneme a nakrájíme na větší kostky. V kastrole rozpustíme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu ji zpěníme, do toho dáme nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme cukr a maso rychle na všech stranách opražíme. (Cukr, který při opékání zkaramelizuje, se pak ve vývaru rozpustí a dodá šťávě žádoucí barvu.) Potom maso podlijeme vývarem, přidáme protlak z rajčat, utřený česnek, koření kari, rozsekanou zelenou petržel a maso do poloměkka povaříme. To trvá asi hodinu. Pak maso scedíme.
Do hlubšího kastrolu dáme střídavě vrstvu povařeného masa, vrstvu vyprané, spařené a nepatrně přisolené rýže a tak pokračujeme, až vše spotřebujeme. Poslední vrstvu musí tvořit rýže. Scezeným vývarem, kterého musí být asi ½ litru až 1 litr (není-li ho dostatečné množství, přilijeme do něj trochu vařící vody), pokrm v kastrolu zalijeme, zakryjeme pokličkou a ve středně teplé troubě dusíme do měkka. To trvá asi ¾ hodiny. (Důležité je, aby maso s rýží bylo měkké, ale pokrm sám musí být hodně hustý).
Hotový pilaf promícháme a jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem.
Obměna: Skopový pilaf můžeme místo kořením kari okořenit tlučeným zázvorem.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>