Plnění dortu

Jeden nebo dva pláty rozkrojeného dortu potřeme buď krémem, zavařeninou nebo jinou vhodnou náplní, složíme je na sebe a dalším plátem přikryjeme. Potom naplněný dort zatížíme rovným prkénkem a postavíme do chladu, nejlépe do chladničky, aby náplň ztuhla. Pak naplněný dort, je-li třeba, na obvodu nožem nebo struhadlem urovnáme, to znamená, že odkrojíme nebo ostrouháme přečnívající pláty natolik, aby okraje dortu byly hladké a celý dort aby byl stejnoměrně zakulacený. Takto upravený dort celý potřeme krémem nebo zavařeninou, anebo polijeme polevou.
Naplněný dort opatříme polevou tak, že na prkénko nebo na rovný plech položíme papír, na něj dáme připravený dort a celý povrch, tedy i strany, potřeme velmi slabě meruňkovou zavařeninou, kterou necháme asi půl hodiny zaschnout. Potom připravenou polevu nalijeme na střed dortu. Nakonec povrch a strany dortu ještě rychle dortovým nožem uhladíme. Po ztuhnutí polevy pak spodní část dortu nožem oddělíme od přebytečné polevy, která stekla na podložený papír a dort buď cukrářskou, nebo větší obyčejnou špachtlí přendáme na dortovou mísu a ozdobíme.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>