Poleva průsvitná ze želatiny

Poměr: 1/10 litru vody, 6 dkg pískového cukru, 1/10 litru ovocného sirupu (malinový, jahodový, ananasový apod.), 6 plátků želatiny nebo asi 35 dkg želatiny v prášku a 1/10 litru vody na nabobtnání želatiny.

Postup: Želatinu namočíme asi na 10 minut do studené vody, aby dobře nabobtnala. Na oheň dáme vařit v kastrolku vodu s cukrem, a jakmile se cukr rozvaří, přilijeme ovocný sirup, krátce ještě povaříme a odstavíme z ohně. Do horké směsi přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme tak dlouho, až se želatina rozpustí. (Tekutinu se želatinou vařit nesmíme!) Polevu pak necháme dokonale vychladnout, nesmí však ztuhnout.
Jakmile začíná poleva nepatrně rosolovatět, ihned ji nejlépe lžící lijeme na připravený dort nebo koláč a postavíme do chladničky, aby dokonale ztuhla. Je-li vrstva polevy příliš tenká, můžeme polévání opakovat. Ztuhne-li rosolová poleva předčasně, rozpustíme ji buď nad párou, nebo nádobu s polevou postavíme do horké vody a pak znovu používáme. Průsvitné rosolové polevy užíváme hlavně na polévání koláčů a dortů, obložených na povrchu čerstvým nebo kompotovaným ovocem a na potírání ovoce, plněného do košíčků z křehkého těsta apod.
Poznámka: Aby poleva neprosakovala do pečiva, musíme plochu pečiva před obložením ovocem potřít marmeládou, nejlépe meruňkovou.

Asi ¼ litru polevy.

Úprava trvá 30 minut.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>