4 větší brambory, ½ lžíce másla, šálek mléka, 1 až 2 žloutky, sůl, petrželová nať
Oškrábané brambory nakrájíme na menší kousky, uvaříme je v osolené vodě doměkka a odvar scedíme do jiné nádoby. Brambory rozmělníme jako na kaši, přidáme máslo, polovinu mléka, odvar z brambor a polévku zahřejeme k bodu varu. Pak ji odstavíme z ohně a přilijeme zbytek mléka s rozkvedlaným žloutkem. Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať. Jsou-li brambory naklíčené, pak odvaz z nich vylijeme a brambory rozředíme buď procezeným odvarem ze strouhané zeleniny, nebo bujónem z kostky Masoxu. K polévce podáváme topinky z bílého chleba.
Obměna: přidáme-li místo petrželové natě pažitku, získáme polévku pažitkovou.
Zanechat komentář