Polévka dršťková

Poměr: 2 ½ litru vody, 60 dkg drštek, 10 dkg zeleniny, majoránka, sladká mletá paprika, mletý pepř (zázvor), sůl, stroužek česneku, zelená petržel a na jíšku 5 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.

Postup: Dršťky dobře ve studené vodě vypereme, solí vymneme, pak spaříme vařící vodou, znovu vypereme ve studené vodě, dáme do hrnce, nalijeme na ně studenou vodu a asi 40 minut povaříme. Pak vodu slijeme, zalijeme dršťky čerstvou studenou vodou, osolíme a vaříme asi 3 hodiny, tj. tak dlouho, až se dršťky změknou. Pak přidáme očištěnou zeleninu a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařené prochladlé dršťky vyjmeme a nakrájíme je na tenké nudličky. Nyní si připravíme žlutou jíšku s cibulkou a paprikou, přidáme k ní utřený česnek, podlijeme ji procezeným vývarem z drštek, přidáme pepř, zázvor, podle potřeby osolíme, povaříme a procedíme. Pak do polévky vložíme nakrájené dršťky a majoránku, znovu krátce povaříme a před podáváním dáme do polévky rozsekanou zelenou petržel.
Chuť polévky zlepšíme, vaříme-li s dršťkami asi 10 dkg uzeného masa, které po uvaření vyjmeme, na kostičky nakrájíme a vložíme do hotové dršťkové polévky. Také vařenou zeleninu s dršťkami můžeme nakrájet na nudličky a použít jí jako vložky.
Upravujeme-li dršťkovou polévku ze zmrazených drštek, postupujeme takto: 30 dkg zmrazených drštek uvaříme v osolené vodě do měkka. K podlití jíšky použijeme vývaru z drštek a podle potřeby doplníme vývarem z kostí. Ostatní postup při úpravě polévky ze zmrazených drštek je stejný jako u polévky z drštek čerstvých, doba úpravy je však v podstatě kratší.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 – 4 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>