1 šálek vařeného hrachu, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), ½ středně velké cibule, ½ lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, ½ šálku mléka, sůl, 4 lžíce silnějších polévkových nudlí, petrželová nať
Zeleninu a cibuli podusíme na kousku másla, zalijeme do roviny vodou a dusíme doměkka. Pak ji s hrachem prolisujeme nebo mixujeme. Zvlášť uděláme žlutší jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou nebo vývarem a vymícháme dohladka. K jíšce přidáme prolisovaný hrách a zeleninu, zavaříme silnější nudle a polévku povaříme asi 5 až 8 minut. Nakonec přidáme petrželovou nať. Polévku samozřejmě podle chuti osolíme.
K přípravě hrachové polévky můžeme použít zbylý vařený hrách nebo hrachovou kaši, nebo můžeme polévku udělat z hrachové moučky.
Obměny:
- Do hrachové polévky zavaříme místo nudlí 3 lžičky opražené rýže.
- Místo nudlí přidáme 1 ú2 šálku na kostičky nakrájených syrových brambor.
- Uděláme hrachovou polévku bez zavářky a podáváme k ní na kostičky nakrájený osmažený chléb nebo žemli.
Zanechat komentář