1 větší vepřové koleno, 1 ½ l vody, 4 lžíce perliček, 2 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 větší cibule, 4 listy kapusty nebo několik poupat růžičkové kapusty, sůl, ½ šálku mléka a 1 lžička hladké mouky nebo 1 žloutek, petrželová nať.
Koleno očistíme, omyjeme, dáme do osolené horké vody a vaříme asi ½ hodiny. Pak přidáme dobře oprané perličky (mohou být trochu předem nabobtnané) a vaříme tak dlouho, až koleno i krupky začnou měknout. Přidáme drobně nakrájenou nebo na nudličky nastrouhanou zeleninu a společně dovaříme. Koleno vyndáme a polévku zjemníme mlékem s trochou zakvedlané mouky nebo žloutkem a přidáme petrželovou nať.
Maso z kolena podáme s dušenou mrkví a slanými palačinkami.
Zanechat komentář