Polévka rybí

Hlava a vnitřnosti z velkého kapra, popřípadě ještě oboje přikoupíme, 4 lžíce kořenové zeleniny pokrájené na tenké nudličky, 1 malá cibule, 1 lžíce másla, 1 ½ l vody, sůl, petrželová nať; na jíšku 1 lžíce másla, 1 ½ lžíce polohrubé mouky; vložka 2 rohlíky a lžička másla.

Rybí hlavu rozpůlíme (žábry vyřízneme), omyjeme a vaříme s cibulí a solí doměkka. Na lžíci másla podusíme zeleninu a jakmile slabě osmahne, přidáme očištěné mlíčí a vnitřnosti (střívka pozorně odstraníme), společně podusíme, zalijeme takovým množstvím vývaru z hlavy, aby bylo vše potopeno, a dusíme asi 10 až 15 minut. Zvlášť uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z hlav, hladce rozmícháme a povaříme také 15 minut. Vývar s jíškou procedíme k zelenině, krátce povaříme a po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať.

Vložka: Rohlíky od minulého dne nakrájíme na tenké nudličky, opatrně je přendáme na pánev a opražíme nasucho. Pak je pokropíme lžičkou rozpuštěného másla. Nakrájené rohlíky nesmějí obsahovat drobky, neboť ty se při opékání přepalují a znehodnotí celou vložku.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>