½ slepice nebo 1 kuře, 1 ½ l vody, kousek celeru, mrkve a petržele, 1 pór, 1 malá cibule, lžička soli, 1 malý květák, petrželová nať.
Slepici očistíme, půlku rozsekneme na dva díly (kuře rozčtvrtíme) a křídlo i stehno nakrojíme v kloubu. Slepici dáme do hrnce, zalijeme ji vodou, aby byla zcela potopena, osolíme, přidáme cibuli a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme zeleninu a dovaříme. Slepici z vývaru vyndáme, vývar procedíme a zavaříme do něho zavářku. Po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať. Je-li polévka samostatným pokrmem, přidáme do ní část nakrájeného slepičího masa. Jinak vařenou slepici upravíme některým ze způsobů uvedených na str.
Poznámka: Slepice se vaří asi 1 ½ hodiny, kuře ½ až ¾ hodiny.
Zanechat komentář