Polévka z telecího masa (ragú) I

¼ kg telecího masa, 2 lžíce drobně pokrájené kořenové zeleniny, ½ malé cibule, 2 lžička másla, 1 ½ lžíce hladké mouky, sůl, 1 malý květák, 2 lžíce mladého hrášku, ½ šálku mléka, 1 žloutek, na špičku nože květu nebo muškátového oříšku, petrželová nať

Maso uvaříme v osolené vodě s cibulí do měkka. Zvlášť uděláme světlou jíšku, a buď ji zalijeme vývarem, rozmícháme a povaříme, nebo ji ještě horkou vložíme do vývaru, z něhož jsme vyjmuli maso, a rozkvedláme. Vývar s jíškou povaříme asi 10 minut, přidáme květák rozebraný na růžičky, hrášek a vaříme dalších 5 až 7 minut. Pak přilijeme žloutek rozkvedlaný v mléce, a jakmile se polévka začne vařit, odstavíme ji. Do hotové polévky dáme nadrobno nakrájené maso a okořeníme ji květem a petrželovou natí. Do této polévky můžeme také přidat zvlášť uvařené malé houskové knedlíčky a květák nahradit brokolicí (vaříme ji jen krátce), mladou brukví, chřestem, růžičkovou kapustou nebo patisony.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>