Postup při míchání nápojů

Nápoje, které se musí dobře promíchat (protlouci), mícháme v šejkru. Nápoje, které je třeba promíchat jen lehce, mícháme ve sklenici dlouhou stříbrnou lžičkou. Hustší nápoje, které se připravují například z jogurtu apod., lze dobře rozkvedlat v porcelánovém hrnečku s hubičkou nebo ve džbánku.
Při míchání nápojů v šejkru postupujeme tak, že do něj nejdříve vsypeme led, na něj nalijeme směs, šejkr uzavřeme, dobře protřeseme (utlučeme) a pak nápoj prolijeme sítkem do připravených sklenic. Použijeme-li šejkru, v němž je sítko upevněno (bývá v horní části šejkru), pak již nepotřebujeme k procezení jiné sítko. Sítko zabrání proklouznutí kousku ledu do sklenic.
Mícháme-li nápoj v třídílném šejkru, uchopíme jej do pravé ruky, ukazováčkem přidržíme uzávěr šejkru a šejkrem pohybujeme třesavým kmitem nahoru a dolů.
Máme-li dvoudílný šejkr, držíme jej v obou rukou, přičemž oba díly šejkru tlačíme k sobě, ab nám nápoj ze šejkru nevytékal.
V tomto šejkru mícháme nápoj tak, že šejkr pozvedneme vodorovně do výše ramen a pohybujeme jím ve vodorovné poloze zleva doprava a zpět. Mícháme tak dlouho, jak je nezbytně nutné, tj. až se povrch šejkru dostatečně orosí. Při delším míchání proměnil by se led ve vodu a nápoj by ztrácel na jakosti.
Nedávejme také nikdy do šejkru sodovku, šampaňské víno nebo podobné šumivé tekutiny. Protřepáváním se uvolňuje plyn a šejkr by se mohl předčasně otevřít, „vybouchnout“. Po každém upotřebení šejkr dobře vymyjeme a otevřený uschováme.
Při míchání nápojů ve sklenici použijeme tzv. barového sítka (straineru). Je to okrouhlé ploché sítko s držadlem a okraj sítka je ohraničen spirálou. Tu si počínáme takto: Nejdříve do sklenice vložíme led, na něj nalijeme směs, ponoříme do ní barové sítko a nápoj lehce zamícháme. Barové sítko pak ke sklenici přidržíme mezi ukazováčkem a prostředním prstem a nápoj nalijeme do připravených sklenic.
Nemáme-li barové sítko, zamícháme nápoj ve sklenici lehce dlouhou stříbrnou lžičkou. Sklenici na míchání nápojů můžeme také nahradit spodní částí šejkru.
Nemáme-li patřičné mixérské náčiní k přípravě nápojů, pak si v domácnosti pomůžeme jednoduše tím, že nápoj připravíme ve větším porcelánovém hrnečku s hubičkou nebo džbánku. I zde však, je-li to v předpise uvedeno, vložíme do nádoby nejdříve kousek ledu, na to nalijeme směs a lžičkou lehce zamícháme.
Přijde-li však do nápoje mléko, žloutky, vajíčka apod., pak je nutné směs náležitě rozkvedlat.
Hotový nápoj pak přelijeme přes sítko do připravených sklenic.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>