Pražská velikonoční nádivka

Poměr: 60 dkg vařeného uzeného masa nebo 40 dkg vařeného uzeného bůčku a 20 dkg vařeného vepřového masa z plecka; popř. 30 dkg vařeného uzeného masa, 15 dkg vařeného vepřového masa, 15 dkg vařeného telecího masa, – 6 čerstvých vajec, sůl, trochu mletého pepře, zelená petržel nebo pažitka, 15 dkg veky (žemlí), 4 dkg másla a vývar.

Postup: Uvařené maso drobně nasekáme nebo umeleme, dáme do mísy a přidáme rozkvedlaná vejce, sůl, pepř, jemně rozsekanou zelenou petržel nebo pažitku, na kostičky nakrájenou a vývarem zvlhčenou žemli a dobře vše promícháme. Potom nádivku vložíme do máslem vymazaného pekáče a v troubě zvolna pečeme asi ¾ hodiny.
Obměny: – Místo žemlí můžeme použít strouhané housky; přidáme však ¼ litru mléka, ve kterém rozkvedláme vejce. – Do směsi můžeme také promíchat místo celých vajec jen žloutky, z bílků pak ušleháme tuhý sníh, který nakonec do směsi lehce promícháme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Slané pečivo nebo vařené brambory maštěné máslem a sypané zelenou petrželí a salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>