Poměr: 6 menších pstruhů, 1 ½ litru vody, sůl, 1/16 litru octa, 5 dkg cibule, bobkový list, 4 zrnka nového koření, 8 zrnek pepře. – 60 dkg francouzského salátu, 1/8 litru tekutého rybího rosolu a hlávkový salát.
Postup: Pstruhy opatrně vykucháme a čistě vymyjeme. Hlavou a ocasem provlékneme jehlou nit a svážeme ji. Do kastrolu dáme vodu, ocet, sůl, cibuli a koření a postavíme na plotnu. Když se octová voda s kořením trochu povařila, vložíme do ní připravené, osolené pstruhy a vaříme je pomalým varem bez klokotu 10 – 12 minut.
Uvařené pstruhy necháme v témže vývaru vychladnout, z vychladnutých odstraníme nitě, dáme je na drátěnou podložku, potřeme je tekutým studeným rosolem a postavíme do chladna. Před podáváním urovnáme pstruhy věncovitě na plochou okrouhlou mísu a do jejich středu dáme francouzský salát, ozdobený srdíčkem z hlávkového salátu.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.
Příloha: Majonéza nebo majonézové omáčky a bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář