Poměr: 6 menších pstruhů, 1 ½ litru vody, sůl, 10 – 12 dkg čerstvého másla.
Postup: Pstruhy zabijeme krátce před vařením. Při kuchání je držíme za žábry a pracujeme na mokrém prkénku, abychom nesetřeli sliz (hlen). Po vyjmutí vnitřností břišní dutinu dobře vypláchneme a ostrým nožem odstraníme žábry pod skřelemi. Pstruhy osolíme a hlavou a ocasem provlékneme jehlou nit a svážeme ji. Tím dostanou pstruzi pěkný tvar. Pstruhy vložíme do vařící osolené vody a pak je vaříme na okraji plotny mírným, skoro neznatelným varem asi 10 – 12 minut. Uvařené pstruhy vyjmeme, niť přestřihneme a odstraníme, pstruhy upravíme na mísu a ozdobíme je zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.
Obměna: Do vody můžeme přidat lžíci octa nebo 1/8 litru bílého vína.
Podáváme jako teplý předkrm nebo mezichod, popřípadě jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory sypané rozsekanou zelenou petrželí a čerstvé syrové nebo rozehřáté máslo. – Místo másla můžeme k nim podávat též holandskou omáčku.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář