Poměr: 1 větší kuře i s drůbky, sůl, voda, 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer a cibule), 4 zrnka pepře, trochu mletého pepře nebo muškátového květu, trochu citrónové šťávy, 1 žloutek, 1/8 litru smetany, 10 dkg žampiónů, 3 dkg másla a 1 menší květák. – Na jíšku: 6 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.
Vložka: houskové knedlíčky (viz recept č. 674).
Postup: Očištěné, vykuchané a dobře omyté kuře i s očištěnými drůbky kromě jater zvolna vaříme v osolené vodě s celým pepřem a očištěnou zeleninou v celku do měkka. Játra z kuřete podusíme na másle. Připravíme si z másla a mouky světlou jíšku, podlijeme vývarem z kuřete, osolíme, trochu opepříme nebo okořeníme tlučeným květem a za stálého míchání na mírném ohni nejméně 20 minut povaříme. Do husté omáčky přidáme uvařené, kůže zbavené vykostěné maso z kuřete, uvařený žaludek a srdíčko, podušená játra, současně s kuřetem uvařenou zeleninu (kromě cibule), vše na kostky nakrájené, očištěné, a na kostky nakrájené a na másle podušené houby. Směs lehce promícháme, zakapeme citrónovou šťávou, dobře prohřejeme, pak do ní vložíme zvlášť ve slané vodě uvařené houskové knedlíčky a hotový pokrm zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Ragú pak upravíme do timbálových misek a jednotlivé porce ozdobíme ve slané vodě uvařeným a na růžičky rozebraným květákem a zelenou petrželí, nebo jím naplníme paštičky z lístkového těsta.
Podáváme jako teplý předkrm, nebo mezichod i k slavnostnější příležitosti.
Příloha: Podáváme-li ragú v timbálových miskách, volíme za přílohu dušenou rýži nebo měsíčky z lístkového těsta a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář