Poměr: 6/10 litru vývaru z hovězího masa nebo vývaru z kostí (viz recept č. 627), ¾ kg rajčat nebo 10 dkg protlaku z rajčat, 2 dkg másla, 2 dkg slaniny, 3 dkg mrkve, 2 dkg cibule, trochu tymiánu a kousek bobkového listu, 2 až 3 dkg hladké mouky, půl stroužku česneku, trochu mletého pepře, cukru, sůl, nepatrně citrónové šťávy a popřípadě 1/16 l červeného vína.
Postup: Do kastrolu dáme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, trochu rozškvaříme, pak přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev, bobkový list a tymián, vše trochu opražíme, zaprášíme moukou a osmahneme. K tomu pak přidáme čerstvá pokrájená rajčata nebo protlak z rajčat, utřený česnek, pepř, sůl a cukr, podlijeme vývarem, dobře zamícháme a vaříme, nejlépe v troubě, asi ½ hodiny. Nakonec omáčku procedíme, přilijeme víno, krátce povaříme a zakapeme citrónovou šťávou.
Podáváme ji k jatečnému masu, k drůbeži, k rybám, k těstovinám apod. V ojedinělých případech omáčku také používáme jako základu k jiným speciálním omáčkám.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář