Velmi vzhledná a chutná je ozdobná příloha, upravená z rosolu. Rosol však musí být dostatečně tuhý a hlavně čirý a mít velmi dobrou chuť. Jako ozdoby jej lze použít několika způsoby:
I. způsob. Ze ztuhlé vrstvy rosolu, vysoké asi 2 cm, vykrajujeme nožem nebo vykrajovačem trojúhelníky, čtverce, kolečka apod., a zdobíme jimi okraje pokrmů upravených na míse. Zejména pěkně se vyjímají vykrojené tvary z rosolu přírodního a červeně obarveného, rozložené střídavě kolem studeného pokrmu. K ozdobám z rosolu můžeme pak ještě přiložit zelenou petržel.
II. způsob. Tuhý rosol buď nakrájíme na malé, pravidelné kostičky, nebo ho jemně rozsekáme. Takto připravený se velmi dobře hodí ke zdobení různých studených předkrmů, mis a obložených chlebíčků.
III. způsob. Tuhý rosol velmi jemně rozsekáme, malounko pokapeme octem nebo citrónovou šťávou, naplníme jím sáček s hvězdičkovitou trubičkou a vystřikujeme podle potřeby různé vzory. Tak se dají velmi pěkně zdobit zejména saláty s majonézou, vaječná jídla a krom nepatrných výjimek veškeré studené pokrmy, upravené na míse.
Důležité. Žádné studené pokrmy s ozdobnou přílohou z rosolu nesmějí zbytečně dlouho stát v teplé místnosti. Příloha by se v teple rozpustila.
Zanechat komentář