Poměr: asi 1,30 kg masa z nízkého vykostěného roštěnce (tj. po očištění asi 1 kg čisté váhy masa), sůl, mletý pepř, 8 a 6 dkg sádla, 4 dkg másla a vývar z hovězího masa nebo z kostí.
Postup: Roštěnec otřeme utěrkou namočenou v horké vodě, odstraníme z vykostěného masa přebytečný tuk, povrchové a šlachovité části a maso popř. odblaníme. Ponecháme-li na roštěnci silnou blánu, pak ji musíme několikrát po šířce naříznout, aby se maso při pečení nekroutilo. Připravený roštěnec osolíme a opepříme. Na pánev dáme 8 dkg sádla, do rozpáleného vložíme připravené maso a prudce je po všech stranách opečeme (asi 10 minut). Opečené maso vložíme do pekáče, v němž jsme rozpálili 6 dkg čerstvého sádla, přidáme šťávu z opečeného masa, povrch masa potřeme máslem a vložíme do horké trouby. Za občasného polévání vlastní šťávou, popř. potírání máslem, pečeme maso ještě asi 20 minut tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. Chceme-li mít maso dopečenější, prodloužíme dobu pečení asi o 10 minut. (Větší kusy roštěnce pečeme o několik minut déle.) Maso při pečení obrátíme, a je-li zapotřebí, podlijeme pečeni při dopékání trochou vývaru. Upečený roštěnec pak přendáme do kastrolu a postavíme asi na 10 minut na chladnější místo, např. na okraj plotny.
Ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, zjemníme máslem a procedíme.
Upečený rostbíf nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které rozložíme vkusně na nahřátou mísu a trochou připravené šťávy přelijeme. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku. Chceme-li, aby upečený rostbíf měl výraznější chuť, můžeme maso před pečením potřít trochou hořčice.
Upečený a nakrájený rostbíf, rozložený na míse, můžeme také vhodně obložit dušenou nebo vařenou zeleninou, dušenými nebo pečenými houbami, sázenými nebo míchanými vejci, zeleninou nakládanou v octovém nálevu, plněnými paštičkami z lístkového těsta apod. K upečenému rostbífu můžeme také podávat speciální omáčky hnědé (viz recept č. 776) nebo studené majonézové omáčky.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako hlavní chod.
Příloha: Brambory v různé úpravě, dušená rýže, vařená nebo dušená zelenina, různé vhodné omáčky, rozmanité saláty ze zeleniny atd.
Pro 8 osob.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář