Ruská polévka boršč

Poměr: 60 dkg červené řepy, 15 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 12 dkg cibule, 60 dkg hlávkového zelí, 9 dkg protlaku z rajčat, 10 dkg másla, 3 cl octa, 3 dkg cukru, 4 dkg světlé jíšky, 6 zrnek pepře, bobkový list, sůl, 2 l vývaru z masa nebo ze zeleniny, 30 dkg vařeného hovězího masa, 1/10 l kyselé smetany a trochu zelené petržele nebo kopru.

Postup: Očištěnou zeleninu, tj. červenou řepu, mrkev, petržel, cibuli a hlávkové zelí nakrájíme každé zvlášť na jemné nudličky. Do kastrolu, v němž jsme rozehřáli 5 dkg másla, dáme nakrájenou červenou řepu, zalijeme ji trochou vývaru, přidáme protlak z rajčat a ocet, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 30 až 40 minut. Při dušení řepu občas zamícháme. Nakrájenou mrkev, petržel a cibuli dusíme zvlášť na zbylém másle asi 20 minut. Do dušené zeleniny pak promícháme cukr.
Do zbylého vařícího vývaru vložíme nakrájené zelí a 15 minut je povaříme. Potom k němu přidáme zvlášť udušenou řepu, ostatní udušenou zeleninu, jíšku rozmíchanou v trošce vývaru, pepř, bobkový list, sůl a vše společně ještě asi 20 minut povaříme.
Obměna: Použijeme-li k přípravě boršče kyselé zelí, pak je před vařením nejdříve na trošce másla podusíme.
Při podávání dáme nejdříve na polévkový talíř 5 dkg vařeného hovězího masa na menší kostičky nakrájeného, zalijeme hotovým borščem, přidáme lžíci smetany a povrch boršče posypeme drobně sekanou zelenou petrželí nebo koprem.

Pro 6 osob.

Úprava trvá asi 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>