Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, asi 1 litr rybího vývaru (viz recept č. 634), 2 dkg žampiónů, několik kapek citrónové šťávy a sůl.
Postup: Připravíme si světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny, pokapané citrónovou šťávu, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchání na mírném ohni asi 20 minut. Hotovou omáčku buď ubrouskem, nebo jemným sítem procedíme. Nepoužijeme-li jí ihned, mícháme ji tak dlouho, až vychladne, načež pokapeme povrch máslem, aby se na omáčce neutvořil škraloup, a v chladu ji uchováme.
Používáme ji hlavně jako základu pro přípravu speciálních rybích omáček.
Asi ¾ litru omáčky.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář