1 kg ryby, sůl, 1/8 l vinného 4% octa, 3 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na kolečka (petržel, celer a mrkev), 1 větší cibule, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, másla podle potřeby, petrželová nať, 1 citrón
Do kastrolu vložíme koření a zeleninu, zalijeme octem a asi ½ l vody a 15 minut povaříme. Pak do vývaru vložíme osolenou rybu a dolijeme horkou vodou, aby byla potopena. Jakmile se začne vařit, zmírníme plamen a zvolna dovaříme. Porce vyjmeme lopatičkou na nahřátou mísu. Vaříme-li štiku, ponecháváme ji v celku. Dříve byly speciální vaničky s vyjímatelnou vložkou. Nemáme-li toto zařízení, použijeme pekáče v délce štiky. Štiku vložíme do mulu (gázy) a nahoře konce svážeme, abychom po uvaření jí za ně vyjmuli z vody. Podáváme ji s máslem a petrželí.
Příloha: brambory.
Poznámka: menší ryby, pstruhy, makrely, okouny atd. vaříme v celku, velké ryby vaříme též porcované, nemáme-li příslušné nádobí.
Zanechat komentář