Poměr: 30 dkg rýže, 6 dkg másla nebo sádla, 1 malá cibulka, sůl, vývar z masa, anebo ze zeleniny nebo voda.
Postup: Rýži přebereme, dobře protřeme v ubrousku, vložíme ji do rozehřátého másla nebo sádla a za stálého míchání ji pražíme, až zesklovatí. Pak ji osolíme a přilijeme jednou a půlkrát tolik vařícího vývaru nebo vody, co je rýže (asi ½ litru), přidáme cibuli vcelku, přivedeme rychle do varu, pak rýži zakryjeme pokličkou a na mírném ohni anebo v troubě ji bez míchání dusíme 20 minut. Je-li třeba, promícháme rýži vidličkou, lépe ovšem je, když ji jen protřásáme. Přiléváme-li tekutinu, tedy jen vařící, aby se rýže nepřestala dusit. Z hotové rýže odstraním cibuli. Rýži udržujeme teplou ve vodní lázni zakrytou pokličkou.
Obměny: Do cibule můžeme také zastrčit jeden hřebíček a rýži přikořenit muškátovým květem. K přípravě rybích rizot dusíme rýži v rybím vývaru.
Podáváme jako přílohu k zeleninovým, masitým, drůbežím pokrmům a pokrmům ze zvěřiny a to k dušeným, pečeným a zadělávaným. Také k přípravě rizot je vhodná.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář