Rýžová polévka (šlemová)

Poměr: 1 ½ litru vývaru z kostí (viz recept č. 639), 2 dkg másla, 1 dkg cibule, 7 dkg rýže, jíška ze 4 dkg másla a 3 dkg hladké mouky, sůl, 1 žloutek a 1/8 litru mléka nebo smetany.

Postup: Přebranou rýži vypereme, na másle s drobně nakrájenou cibulkou osmahneme, nepatrně osolíme, podlijeme asi 2/10 litru vývaru, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut, tj. do měkka.
Udušenou rýži prolisujeme sítem. Připravíme si světlou jíšku, přidáme k ní prolisovanou rýži, postupně podléváme vývarem, podle chuti osolíme a asi 20 minut povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce nebo ve smetaně.

Pro 6 osob.

Úprava trvá ¾ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>