Poměr: 50 dkg černého kořene, ½ litru vody, 1/8 litru octa a sůl na vaření, 1/16 litru vody, 1/16 litru octa, 2 lžíce oleje, trochu soli a pepře.
Postup: Černý kořen omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme a vložíme hned do octové vody nebo do mléka, aby nezčernal. Poté dáme do kastrolku vodu, ocet a sůl, přivedeme do varu. Do vody vložíme očištěný na větší kousky nakrájený černý kořen a vaříme do měkka asi půl hodiny. Nikdy černý kořen nekrájíme na malé kousky před vařením. Mléčná šťáva v něm obsažená vyteče a černý kořen ztrácí svou lahodnou chuť. Uvařený černý kořen vyjmeme, necháme okapat a teprve potom jej nakrájíme na menší kolečka a dáme do misky. Z částí vývaru a z přísad si připravíme marinádu a na nakrájený černý kořen ji nalijeme. Salát lehce promícháme. Místo marinády můžeme uvařený, vychladlý a na kolečka nakrájený černý kořen promíchat buď s bylinkovooctovou omáčkou (viz recept č. 128), nebo s pažitkovou omáčkou (viz recept č. 122).
Tento salát podáváme k pečeným a smaženým masům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k bramborovým pokrmům apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář