Salát z černého kořene

Poměr: 50 dkg černého kořene, ½ litru vody, 1/8 litru octa a sůl na vaření, 1/16 litru vody, 1/16 litru octa, 2 lžíce oleje, trochu soli a pepře.

Postup: Černý kořen omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme a vložíme hned do octové vody nebo do mléka, aby nezčernal. Poté dáme do kastrolku vodu, ocet a sůl, přivedeme do varu. Do vody vložíme očištěný na větší kousky nakrájený černý kořen a vaříme do měkka asi půl hodiny. Nikdy černý kořen nekrájíme na malé kousky před vařením. Mléčná šťáva v něm obsažená vyteče a černý kořen ztrácí svou lahodnou chuť. Uvařený černý kořen vyjmeme, necháme okapat a teprve potom jej nakrájíme na menší kolečka a dáme do misky. Z částí vývaru a z přísad si připravíme marinádu a na nakrájený černý kořen ji nalijeme. Salát lehce promícháme. Místo marinády můžeme uvařený, vychladlý a na kolečka nakrájený černý kořen promíchat buď s bylinkovooctovou omáčkou (viz recept č. 128), nebo s pažitkovou omáčkou (viz recept č. 122).
Tento salát podáváme k pečeným a smaženým masům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k bramborovým pokrmům apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Štítky:  , ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>