Poměr: 60 dkg červeného zelí, 4 dkg másla nebo oleje, trošku roztlučeného kmínu, trochu soli a 1/6 litru vody nebo vývaru. Na marinádu: 1/16 litru octa, trochu bílého pepře a soli, 1dkg cukru, trošku zázvoru, 4 dkg cibule a lžíce červeného vína.
Postup: Očištěné zelí rozčtvrtíme, košťál vykrojíme a zelí nakrájíme na jemné nudličky, které vložíme do polévkového síta a ponoříme v něm na okamžik do vařící vody. Pak vyjmeme a necháme okapat. V kastrolku rozpustíme tuk, přidáme k němu spařené červené zelí, tlučený kmín a sůl, občas podléváme vodou nebo vývarem a dusíme 10 – 15 minut. Poté kastrolek z plotny odstavíme a do prochladlého zelí přilijeme ocet, červené víno, přidáme sůl, cukr, pepř, zázvor a na kostičky nakrájenou cibuli. Vše dobře promícháme, přendáme do skleněné misky a podáváme.
Salát z červeného zelí podáváme k hovězímu masu vařenému, k sekané pečeni, ke karbanátkům, k masům pečeným na roštu, k uzenému masu vařenému, k pečené domácí drůbeži a ke zvěřině.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář