Poměr: 60 dkg očištěné, kůže zbavené volské tlamy, voda, 1/8 l octa, sůl, 12 dkg kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 2 bobkové listy, 4 zrnka pepře a půl lžičky hořčičných semínek. Na marinádu: 1/10 l octa, 1/16 l vývaru z volské tlamy, 2 lžíce oleje, lžička hladké hořčice, trošku soli, pepře a cukru, lžička vorčesterské omáčky a 8 dkg cibule.
Postup: Očištěnou přední část volské tlamy ve vodě dobře vymyjeme, dáme do hrnce, zalijeme osolenou a okyselenou vodou a vaříme čtyři hodiny. Potom přidáme očištěnou zeleninu, cibuli a koření a vaříme dále ještě asi hodinu, tj. tak dlouho, až maso změkne. Uvařené maso nakrájíme na velmi tenké lupínky, cibuli nakrájíme na kostičky a vše dáme do mísy. Do hrnečku dáme hořčici, nejdříve ji vývarem z volské tlamy rozmícháme, pak přidáme ocet, vorčesterskou omáčku, sůl, cukr, pepř a olej, vše dobře rozkvedláme, nalijeme na salát a znovu promícháme. Hotový salát upravíme na skleněnou misku a přes noc postavíme do chladu.
Místo marinádou můžeme salát z volské tlamy promíchat také majonézou, rozředěnou trochou vývaru z volské tlamy.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Pro 4 osoby.
Úprava trvá 5 až 6 hodin.
Zanechat komentář