Salát ze sladkého fenyklu

Poměr: 4 hlízy sladkého fenyklu, 1 malá cibulka, trochu pažitky, sůl a buď 20 dkg majonézy okořeněné, nebo švédské omáčky (viz recept č. 124).

(Fenykl sladký je velmi jemná lahůdková zelenina. Hlavní jedlou zeleninovou částí rostliny jsou duté listové řapíky, těsně nad kořenem pochvovitě rozšířené, značně veliké, zdužnatělé, masité a zbělené. Chuť této zeleniny je nasládlá, s kořenitou vůní, podobající se vůni fenyklu.)
Postup: Z „hlíz“ fenyklu zbytky lodyh odřízneme, tuhé slupky odstraníme a očištěné „hlízy“ dobře omyjeme. Očištěný fenykl pak jemně nakrájíme, dáme do misky, přidáme drobně nakrájenou cibulku a pažitku, malounko osolíme a nakonec do salátu lehce přimícháme majonézu nebo švédskou omáčku. Hotový salát upravíme na misku, ozdobíme hlávkovým salátem a na plátky nakrájenými rajčaty.
Obměna: Salát můžeme připravit také s hustou kyselou smetanou. Podáváme k dušeným, pečeným a smaženým masům, k dušeným, pečeným a smaženým rybám, k vařeným vejcím apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 20 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>