Poměr: Na jíšku 3 dkg sádla a 4 dkg hladké mouky, 1 dkg cibule, 5 sardelí nebo 2 lžičky sardelové pasty, 2 dkg másla na sardelové máslo; ½ litru vývaru nebo vody, trochu citrónové šťávy a 1/16 litru smetany nebo jogurtu.
Postup: Sardele prolisujeme a polovinu jich promícháme s máslem. Získáme tak sardelové máslo. V kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibulku a druhou polovinu prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, pak zaprášíme moukou, trochu vše osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, asi 20 minut povaříme a procedíme. Do hotové omáčky přidáme smetanu nebo jogurt, trochu citrónové šťávy, je-li třeba, ještě přisolíme a sardelovým máslem zjemníme.
Podáváme: K vařenému hovězímu masu, k vařenému hovězímu jazyku, k rybám apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář