Poměr: 1 včerejší žemle, 1/8 litru mléka, 2 natvrdo uvařené žloutky, 5 očištěných sardelí, nebo lžička sardelové pasty, trochu zelené petržele, lžička cibulové šťávy, lžíce octa, 2 lžíce oleje, trochu cukru, bílého pepře a je-li třeba i soli.
Postup: Žemli ostrouháme, rozkrojíme, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Nevymačkanou ji prolisujeme. Do misky vložíme prolisované žloutky a sardele, dobře rozmícháme a za stálého míchání vařečkou přidáváme prolisovanou žemli, olej, ocet, jemně rozsekanou zelenou petržel, cibulovou šťávu a koření.
Omáčku podáváme k uzenému vařenému hovězímu jazyku, k vařenému hovězímu masu a k rybám vařeným a pečeným.
Pro 4 osoby.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář