Sekaná pečeně

Poměr: Masitá směs jako na „Karbanátky z mletého masa“ (viz recept č. 1301), 1 bílek, 6 dkg sádla, 2 dkg másla, sůl a vývar.

Postup: Z připravené směsi utvoříme na prkénku posypaném houskou dvě šišky a na povrchu je potřeme bílkem. V pekáči rozpálíme sádlo, vložíme do něj šišky sekané a v troubě je zvolna pečeme asi 1 hodinu. Při pečení je občas poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Upečenou sekanou nakrájíme na porce, urovnáme je na nahřátou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem. Ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme a krátce povaříme, zjemníme máslem, procedíme a podáváme k pečeni.
Příloha: Bramborová kaše, vařené nebo pečené brambory, dušené zelí nebo špenát, salát ze syrové zeleniny, kompot apod.
Obměna: Šišky sekané můžeme také péci místo na sádle na drobně nakrájené slanině a cibulce. Po upečení přendáme šišky sekané do jiného pekáče a ke šťávě přilijeme 2 dl kyselé smetany, promíchané s 2 dkg polohrubé mouky, povaříme, ochutíme hladkou hořčicí a procedíme. Podáváme-li sekanou pečeni s takto upravenou smetanovou omáčkou, je vhodná jako příloha knedlík nebo rýže. Kromě smetanové omáčky můžeme k sekané pečeni také podávat omáčku madeirskou, špekovou, paprikovou, rajčatovou apod.
Podáváme jako hlavní chod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>