¾ kg telecího masa (plecko), ¼ kg libovějšího vepřového masa, 1lžíce másla, 2 žemle, 3 vejce, sůl, středně velká cibule, 2 stroužky česneku (možno vynechat), petrželová nať, citrónová kůra, ¼ l kyselé smetany, 1 lžička másla, 1 lžička hladké mouky, 2 zrnka nového koření, 1 lžíce kaparů, 1 lžíce másla na pekáč
Oboje maso a namočené vymačkané žemle umeleme. Na lžičce másla podusíme drobně pokrájenou cibuli a petrželovou nať. Přidáme česnek utřený se solí, špetku citrónové kůry a na másle umíchaná vejce. Vše smícháme s masem, dobře propracujeme a utvoříme dva podlouhlé válečky. Vložíme je do pekáčku vymaštěného vydatně máslem a za mírného podlévání a polévání šťávou pečeme 1 hodinu. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývaru a smetanou, rozkvedláme, přilijeme k ní šťávu z pečeně, přidáme nové koření, citrónovou kůru, usekané kapary a necháme přejít varem. Pak omáčku přecedíme.
Přílohy: noky, knedlíky, těstoviny.
Zanechat komentář