Poměr: Skopová kýta (1,20 kg až 1,40 kg), 3 stroužky česneku, sůl, 8 dkg sádla, 1 cibule, trochu vývaru a 2 dkg másla.
Postup: Vykostěné maso z kýty odblaníme, odstraníme tuk a pak je natřeme po všech stranách česnekem, utřeným se solí. V kastrole rozehřejeme sádlo, vložíme do něj drobně nakrájenou cibuli, trochu ji osmahneme, na ni dáme připravené maso z kýty a prudce je po všech stranách opečeme. Pak přidáme drobně rozsekané skopové kosti, vložíme do horké trouby a za občasného polévání vlastní šťávou a vývarem pečeme kýtu do měkka. (Je-li maso ze staršího kusu, dusíme je nejdříve pod poklicí a teprve když částečně změkne, dopečeme je bez poklice v troubě.) Skopové maso pečeme za občasného obracení asi 1 ½ hodiny. Když je maso dokonale propečeno, vyjmeme je z kastrolu, ze šťávy sebereme tuk, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Upečenou kýtu nakrájíme na porce, které podáváme na horkých talířích, přelité trochou šťávy. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.
Poznámka: Stejně upravujeme i maso ze hřbetu nebo z plece. Skopové maso podáváme vždy horké a na horkých talířích.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené nebo opékané brambory a špenát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář